معادلات دیفرانسیل معمولی

مدرس: دکتر هاجر روشن

دفتر کار: ساختمان شهید زین‌الدین، طبقه‌ی دوم، انتهای راهروی سمت راست.

ساعات مراجعه‌ی حضوری دانشجویان در هفته  به دفترکار اینجانب برای رفع اشکالات درسی در نیمسال 972: یکشنبه و سه شنبه ساعت 12 الی 13

تذکر: ایمیل مذکور، تنها جهت مطرح نمودن سؤالات علمی می‌باشد و لذا به سایر موارد پاسخی داده نمی‌شود. لطفاً آیین نگارش اداری را رعایت نمایید.

معادلات دیفرانسیل چیست؟

معادلات دیفرانسیل شیوه‌ای برای بیان قوانین طبیعت می‌باشد. درک صحیح ویژگی‌های جواب‌های معادلات دیفرانسیل برای بسیاری از علوم و مهندسی نوین، اساسی هستند. مهندسان و دانشمندان باید بدانند که دنیای پیرامون خود را چگونه بر حسب معادلات دیفرانسیل مدلسازی کرده و چگونه آن معادلات را حل کرده و جواب حاصل را تفسیر کنند. در این ترم به روی معادلات و تکنیک‌هایی متمرکز می‌شویم که برای محققین و مهندسین بسیار مفید هستند.

امروزه ساخت مدلهای ریاضی برای مسائل دنیای واقعی به یکی از جنبه‌های مهم هر یک از شاخه‌های مختلف علم تبدیل شده است. در اغلب مواقع، این مدل‌های ریاضی بر حسب معادلاتی فرمولبندی می‌شوند که شامل توابع و مشتقات آنها هستند. چنین معادلاتی را معادلات دیفرانسیل می‌نامند. اگر توابع مذکور تنها شامل یک متغیر مستقل باشند، آن‌گاه اغلب این معادلات را معادله دیفرانسیل معمولی (ODE) می‌نامند. در این ترم به بیان اهمیت معادلات دیفرانسیل معمولی در مدلسازی مفاهیم فیزیکی و غیره پرداخته و شیوه‌های مختلف تحلیلی رسیدن به جواب‌ آنها را ارائه می‌کنیم.

کتاب درسی:

معادلات دیفرانسیل و کاربرد آنها – تألیف دکتر اصغر کرایه‌چیان

تذکر: تهیه نمودن کتاب‌ مذکور و به‌همراه داشتن آن در همه‌ی جلسات درسی برای دانشجویان محترم الزامی است.

فعالیت‌هاي مورد انتظار از دانشجو:

• 1) حضور فعال در کلاس و شرکت در پرسش و پاسخ کلاسی؛
  • 2) حضور منظم در کلاس. به منظور احترام به سایر دانشجویان، هر دانشجو باید به موقع سر کلاس درس حاضر شده و تا انتهای آن نیز در کلاس حضور داشته باشد. از ورود دانشجویان پس از شروع درس ممانعت به عمل می‌آید. در کلاس درس تلفن‌همراه خود را خاموش کنید. اگر رفتار شما در روند کلاس اخلال ایجاد کند، آن‌گاه از شما خواسته می‌شود که کلاس را ترک کنید؛
  • 3) پیش مطالعه دروس جدید
  • 4) هر جلسه، مطالب جلسه‌ قبل مورد پرسش قرار می‌گیرد. لذا دانشجو باید با آمادگی مناسب در کلاس درس حاضر شود.
  • 5) ارتباط مناسب با استاد و سایر دانشجویان
  • 6) رعایت قوانین آموزشی؛
  • 7) شرکت در آزمون میان ترم و پایان ترم.
  • 8) به همراه داشتن کتاب و جزوه در کلیه جلسات کلاس الزامی است.

سیاست مدرس در مورد برخورد با غیبت و تاخیر دانشجو در کلاس درس:

• 1) برای اطلاع از آیین نامه تحصیلی دوره کارشناسی به منوی آموزش از سایت اصلی دانشگاه مراجعه نمایید.
  • 2) تأخیر بار اول دانشجو در کلاس با تذکر همراه است و در صورت عدم توجه و تکرار آن توسط دانشجو، با جلوگیری از حضور وی در کلاس همراه خواهد شد.
  • 3) لیست حضور و غیاب استاد در آخرین روز برگزاری کلاس‌های ترم جاری بدون هیچ تغییری به اداره آموزش تحویل داده خواهد شد تا طبق مقررات اقدام لازم انجام شود.
  • 4) «غیبت» دانشجو در لیست حضور و غیاب به هیچ‌وجه و بر اساس هیچ مدرکی به «حضور» تغییر نمی‌یابد.
  • 5) بازه شروع و اتمام کلاس‌ها توسط دانشجو تعیین نمی‌گردد بلکه توسط اداره آموزش به اساتید ابلاغ می‌شود.
  • 6) برای اطلاع از تاریخ شروع و اتمام کلاس‌ها به منوی آموزش از سایت اصلی دانشگاه مراجعه نمایید. از اولین جلسه تا آخرین جلسه کلاس‌ها، امر حضور و غیاب انجام خواهد شد.

کلاس حل تمرین

جهت تقویت دانش و توانایی دانشجویان در این درس، کلاس حل تمرین برگزار خواهد شد.

زمان برگزاری کلاس حل تمرین:  روزهای چهارشنبه ساعت 12 الی 13:30

مکان برگزاری کلاس حل تمرین:  کلاس 611

نام مدرس حل‌تمرین: آقای روح اله شریفی

پروژه:

انجام پروژه برای همه دانشجویان الزامی نیست و برای این بند حداکثر 2 نمره ( متناسب با کیفیت کار انجام شده ) در نظر گرفته‌ می‌شود. دانشجویان متقاضی پروژه می‌بایست مطابق فایل زیر پروژه خود را انجام و نتایج خود را به صورت پرینت شده به صورت حضوری تحویل و فایل آن را با ذکر مشخصات کامل خود (نام و نام خانوادگی، شماره دانشجویی و رشته تحصیلی) به آدرس این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید ارسال نمایند.

آخرین مهلت تحویل پروژه تاریخ 19 خرداد ماه 1398 می‌باشد.

پروژه PDF

برنامه‌ی زمانبندی  کلاس‌ها

شما می‌توانید با کلیک کردن بر روی عنوان هر درس، تقریباً پس از هر جلسه کلاسی، فایل‌های اسلاید و PDF کمک درسی آن را دانلود کنید.

عنوان درس

فایل‌ها

آخرین مهلت تحویل پاسخ تمرینها

موارد پیشنیاز

دانلود کرده، پرینت گرفته و به‌همراه داشته باشید. مطالعه‌ی آنها الزامی است.

جدول فرمول‌های مشتق و انتگرال

روش‌های انتگرالگیریPDF

فصل اول

مفاهیم اولیه

اسلاید

فصل دوم

معادلات دیفرانسیل مرتبه اول

اسلاید قسمت چهارم

قسمت چهارم PDF

اسلاید قسمت پنجم  (به روز رسانی در 97/12/17)

قسمت پنجم PDF  (به روز رسانی در 97/12/17)

کوئیز اول از فصل‌های اول و دوم : چهارشنبه 22 اسفند 97

فصل سوم

معادلات دیفرانسیل مرتبه دوم و بالاتر

اسلاید قسمت چهارم

قسمت چهارم PDF

اسلاید قسمت پنجم

قسمت پنجم PDF

اسلاید قسمت ششم

قسمت ششم   PDF

سه شنبه 98/2/3

امتحان میانترم به صورت مشترک با همه گروه‌ها روز پنج شنبه 5 اردیبهشت 1398 برگزار خواهد شد.

موارد پیشنیاز

در صورت نیاز، فصل سری‌ها از ریاضی 1 مطالعه شود

فصل چهارم

حل معادلات دیفرانسیل با استفاده از سری‌ها