
مجله زمین و آمار دانشگاه صنعتی اراک با مدیر مسئولی آقای دکتر مصطفی یوسفی راد راه اندازی و اولین شماره مجله نیز به صورت آنلاین منتشر شد.
مجله زمین و آمار باهدف بیان موضوعات مرتبط با علوم زمین بر پایه علوم آماری و براساس رسیدن به پیشرفت همه جانبه در تحقق توسعه پایدار در دانشکده مهندسی علوم زمین دانشگاه صنعتی اراک شروع به فعالیت نموده است و نخستین نسخه دیجیتال این مجله حرفه ای در پورتال دانشگاه در دسترس می باشد.
دانشگاه صنعتی اراک به عنوان تنها دانشگاه دارای دانشکده مهندسی علوم زمین در استان مرکزی و به دلیل قرارگرفتن در رنگین کمان معدنی کشور و زون زمین شناسی و پنجمین استان بهره مند از ذخایر معدنی، در رسالتهای خود به دنبال این موضوع است که علاوه بر ارائه خدمات فنی و مهندسی در توسعه و مستندسازی علوم و تحقیقات پژوهشی کاربردی، داده های مرتبط بر علوم زمین و فعالیتهای اثرگذار زیست محیطی را بر پایه علوم آماری که توسط محققین کشور عزیزمان جمع آوری شده است، تجزیه و تحلیل و مستندسازی نموده که قابل استفاده به سایر پژوهشگران نیز باشد.
مجله زمین و آمار با تعریف این رسالت علمی بر آنست تا در تحقق بیانیه گام دوم انقلاب خصوصا اقتصاد دانش بنیان موثر بوده و بر همین اساس از همه پژوهشگران و محققین دعوت به همکاری می نماید.
لینک ورود به مجله زمین و آمار دانشگاه صنعتی اراک: http://www.jes.arakut.ac.ir

پروژه تحقیقاتی دکتر اسعد شمشادی عضو علمی دانشکده مهندسی برق دانشگاه صنعتی اراک بعنوان 5 پروژه برتر صنعت برق وزارت نیرو در سال 1400 انتخاب شد.
دستگاه تست و اندازه گيري امپدانس موجي سيستم زمين پُست هاي فشار قوي ESIT 01 که به سفارش شرکت برق منطقه ای هرمزگان توسط دکتر شمشادی در دانشگاه صنعتی اراک در قالب طرح پژوهشی صنعتی طراحی و ساخته شد.
دکتر شمشادی در مصاحبه با اداره روابط عمومی دانشگاه بیان داشت : دستگاه اندازه گیری و تست امپدانس موجی سیستم زمین پُست فشار قوی به منظور جلوگیری از وارد شدن خسارات به بخش فشار ضعیف ایستگاه فشار قوی طراحي و ساخته شده در نوع خود در جهان بي نظير بوده و در حال طي مراحل نهائی ثبت اختراع مي باشد.
ایشان بیان داشت هدف از انجام این پروژه اندازه گيري امپدانس موجي شبکه زمین در پُستهاي فشار قوي همچنین بررسي تخصصي فرکانس بالاي شبکه زمين نصب شده در ايستگاههاي فوق توزيع و انتقال می باشد.دکتر شمشادی اضافه کرد؛بررسي چگونگي انتقال اضافه ولتاژها در پستهاي با مقاومت موجي بالا از دیگر اهداف این طرح می باشد که بواسطه مشکلات ايجاد شده ناشي از شبکه زمين با مقاومت موجی بالا و شناسايي علت سوختن و چگونگي انتقال اضافه ولتاژها بر روي تجهيزات حساس و مخابراتي و آسيب ديدگي آن ها این اختراع می تواند بسیاری از این مشکلات را مرتفع و زمینه بررسي تاثير بروز اتصال کوتاه در سيستم هاي قدرت و اضافه ولتاژهای ایجاد شده در پست و انتقال آن به تجهیزات فشارضعیف وارد می شود ضمن مدلسازی آنرا شناسایی و از بروز آن جلوگیری نماید.
عضو علمی دانشکده مهندسی برق دانشگاه صنعتی اراک، مشخصات دستگاه را اینگونه بیان داشت که این دستگاه توان توليد پالس فشارقوي قابل تنظيم تا سطح ولتاژ 80 کيلوولت دارا می باشد که همین امر باعث شده است این دستگاه در نوع خود بی نظیر بوده و امکان انجام 20 تست شبکه زمين بدون شارژ مجدد را دارد. دکتر شمشادی در تشریح مشخصات دستگاه تاکید نمودند؛ برپايي، انجام تست اتوماتيک و جمع آوري سريع همچنین استفاده از تئوري انعکاس امواج جهت محاسبه امپدانس موجي خصوصا در طراحي سيستم آشکارسازي اتوماتيک و تمام کامپيوتري (مدت زمان انجام تست کمتر از 20دقيقه) از دیگر خصیصه های بارز این اختراع می باشد.
در پایان دکتر شمشادی در معرفی دستگاه تست و اندازه گیری امپدانس موجی سیستم زمین بیان داشتند؛ این دستگاه با نگرشی کاملا دانش بنیان شکل گرفته و در آن تزريق پالس ولتاژ فشارقوي بصورت تک قطبي به رايزر شبکه و تحليل شکل موجهاي رفت و برگشتي از شبکه صورت می پذیرد که همین امر سبب شده میزان انحراف معیار و تلفات آن بسیار کم باشد و این دستگاه را متمایز نماید.

دفتر ارتباط با صنعت دانشگاه صنعتی اراک در راستای توسعه ارتباطات صنعتی با همکاری اداره روابط عمومی و اموربین الملل، نخستین نشست هم اندیشی با انجمن پیشگامان صنعت استان مرکزی را در روز سه شنبه 7 تیرماه 1401در تالار نشستهای قائم مقام فراهانی دانشگاه برگزار نمود.
دکتر گودرزی سرپرست دانشگاه ضمن خوش آمدگویی و تبریک پیشاپیش هفته صنعت و معدن، هدف از این نشستهای هم اندیشی با صنایع برتر و ممتاز استان مرکزی را که توانسته اند زنجیره تامین، تولید و توزیع استان را در دهه های مختلف بنیان بگذارند و در سبد اقتصادی استان و کشور نقش بسزایی را ایفا نمایند، از رسالتهای دانشگاه صنعتی اراک برشمرد و این نوع نشستها را زمینه ساز تحقق اهداف آموزش عالی در استان در تحقق گام دوم انقلاب دانست.
وی با ارائه گزارش از سهم تحقیق و توسعه در جهان و جایگاه دانشگاه ها و صنایع کشور در این حوزه تاکید نمود؛ دانشگاه صنعتی اراک بدنبال توسعه این ارتباطات و انتقال این تجربه ارزشمند به بدنه مهندسی استان و کشور است و برای تحقق این امر گامهای اثرگذاری را برداشته و نقشه راه منطبق با راهبردهای کلان استان و کشور را در این حوزه تدوین نموده که نشست امروز با حضور بزرگترین انجمن موثر استان از این دست اقدامات برنامه ریزی شده است.
در این نشست جناب آقای علی جودکی مدیر کل اداره صنعت، معدن و تجارت استان مرکزی با استماع نظر حاضران بیان داشتند؛ اداره صمت استان از این دست برنامه های هم اندیشی که بتواند راهگشای مشکلات صنایع استان باشد استقبال نموده و آمادگی کامل دارد تا نظرات کارشناسی حاصل از این نشستها را در استان پیگیری و اجرایی نماید.
مدیران صنایع عضو انجمن پیشگامان استان نیز با طرح مسائل مختلف بر تغییر نگرش آموزش عالی علی الخصوص آموزش و پرورش در جهت دهی تفکرات دانش آموزان و دانشجویان تاکید داشتند و بزرگترین خطرهای پیش روی صنایع را کاهش نیروی انسانی ماهر و حرفه ای دانستند. اعضای انجمن پیشگامان صنعت استان مرکزی با ذکر مصادیقی چون فرسودگی فناوری، نبود ساختارمناسب برای تسهیل ارتباطات بخشهای مختلف در بدنه کشور، افزایش هیجانات بازار و عدم توجه به نیازهای مختلف زنجیره تامین، زنجیره تولید و توزیع تاکید داشتند و نیاز امروز صنایع را تربیت نیروی متخصص با مهارتهای تخصصی در رشته ها و گرایش های کاربردی دانستند.
در این نشست که به مدت چهار ساعت بطول انجامید دکتر حامد دیلمی رئیس بنیاد نخبگان استان مرکزی راهکار پیش روی این مجمع را توجه دقیق به نیازهای طرفین دانستند و پیدا نمودن ساز و کاری برای همزبانی بیشتر و همچنین رسیدن به شاخص های منطبق با نیاز صنایع و رویکرد آموزش عالی در جذب نخبگان علمی و ارتقای مهارتهای کاربردی را مهمترین دستاورد برای ترسیم گام های بعدی برشمرد.
در پایان مقرر شد دانشگاه صنعتی اراک بعنوان تنها دانشگاه صنعتی استان مرکزی با انجمن پیشگامان صنعت و همکاری اداره کل صمت و بنیاد نخبگان و پارک علم و فناوری با تعریف سازوکار مسئله محور ضمن راه اندازی دبیرخانه مشترک و تعریف منافع، زمینه حضور دیگر فعالان این عرصه را در جهت رفع معضلات صنعت و جامعه و توسعه همکاری ها بوجود آورند. همچنین توافق گردید این نشست ها بصورت ماهیانه تداوم یابد.

با حضور دکتر کامبیز هدایتی سرپرست معاونت آموزشی و پژوهشی و دکتر فربد ستوده مدیر پژوهش و فناوری دانشگاه صنعتی اراک در محل کار دکتر عبدالمطلب حاجتی روز شنبه 4تیرماه 1401 ز تلاشهای علمی و پژوهشی ایشان در عقد قراردادهای پژوهشی تجلیل بعمل آمد.
دکتر هدایتی با بیان این موضوع که تجلیل پیوسته از اعضای علمی دانشگاه جهت پاسداشت از زحمات و تلاش های این عزیزان یک سنت حسنه است، یادآوری نمودند؛ دکتر عبدالمطلب حاجتی عضو علمی دانشکده علوم زمین در دوسال اخیر توانسته اند عناوین برترین پژوهشگر برتر استان مرکزی را در حوزه عقد قراردادهای پژوهشی و کاربردی را به خود اختصاص داده که این نشان از همت بالا و تلاشهای هدفمند ایشان در ارتقای جایگاه آموزش عالی استان وتبلور دانش کاربردی است.
وی با اشاره به سابقه علمی و پژوهشی این استاد صنعتی بیان داشتند: دکتر حاجتی در این سالیان توانسته با همکاری دیگر اعضای علمی دانشکده مهندسی علوم زمین همچون دکتر فریدون قدیمی و دکتر یوسفی راد علاوه بر حل مسائل صنایع معدنی در تجاری سازی دانش در این حوزه نقش بسزایی داشته باشند که همین امر سبب شده است در سال 1400 بعنوان برترین طرح پژوهشی کاربردی از سوی وزارت عتف معرفی گردند .

نشست هم اندیشی و ارائه گزارش نیازهای سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح با اعضای هیأت علمی دانشکده علوم زمین دانشگاه صنعتی اراک به میزبانی دانشگاه اراک و حضور آقای دکتر فخری رئیس سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح و هیأت همراه برگزار شد.
در این نشست اعضای هیات علمی دانشگاه های مختلف استان مرکزی با محوریت اعضای هیئت علمی گروه مهندسی نقشهبرداری دانشکده مهندسی علوم زمین دانشگاه صنعتی اراک- بعنوان تنها دانشکده تخصصی استان مرکزی - همچنین معاونت پژوهشی دانشگاه ها به ارایه گزارش فعالیت ها و راهکارهای توسعه همکاری ها به تبادل نظرپرداختند.
دکتر فخری رئیس سازمان جغرافیایی با اشاره به انواع نیازهای سازمان در زمینههای سنجش از دور در زیر مجموعه های مختلف همچون برنامه های کاربردی و تحلیلی در حوزه مدیریت بحران، پیشبینی و مدلسازی پارامترهای جوی بر مبنای سنجش از دور و هوش مصنوعی، عملیات پیش پردازش و پردازش و طبقه بندی در زمینه سنجش از دور و هوش مصنوعی خصوصا آرایهای نمودن سنسورهای اپتیکی به منظور افزایش میدان دید در حوزه نجوم ، بیان نمودند ؛ هدف از این نشست استفاده از ظرفیتهای علمی دانشگاهیان در حوزه های کاربردی در تحقق شعار سال با توجه به نیاز کشور است.
وی با اشاره به نیازهای مختلف فتوگرامتری همچون استخراج اتوماتیک عوارض در عملیات تبدیل و ترسیم، تولید مدل ارتفاعی رقومی با استفاده از تصاویر ماهواره ای غیر همزمان، تولید مدل ارتفاعی رقومی با استفاده از تصاویر ماهواره ای بدون نقطه کنترل زمینی، کاهش عملیات زمینی برای تولید نقشه و اطلاعات مکانی، سامانه های منظومه های پرواز تصویربرداری خودکار (هوشمندسازی در داده برداری)، دوربین ها و سنجنده های هوایی (اپتیک، لیزر، لایدار و رادار))، تعیین موقعیت و ناوبری (طراحی و ساخت ساعت اتمی، ناوبری و تعیین موقعیت مبتنی بر تکنیکهای ژئوفیزیکی، طراحی و ساخت سامانه ناوبری فضا پایه بومی)، این موارد را اولویت های مورد نیاز کشور دانستند و ورود به عرصه نوین سامانه های جمع آوری اطلاعات داوطلبانه به منظور به روزرسانی نقشه ها و اطلاعات، ارائه مدل بهینه پیشبینی های بلندمدت اقلیمی (فصلی و ماهانه)، اینترنت اشیاء و فناوریهای ژئوماتیک را از مباحث روز سازمان و دغدغه های مجموعه خود برشمرند.
فخری با اعلام این موضوع که سازمان جغرافیای در این مباحث از پژوهشگران در خواست دارد تا با ارایه روش ها و مدل های کاربردی در بومی سازی و رفع نیاز کشور ورود نمایند؛ زیرا یکی از ابزار های مدیریت کلان و برنامه های آینده پژوهی کشور، استخراج داده های بهنگام و پایش پیوسته تغییرات اقلیمی می باشد.
ایشان با تاکید بر این موضوع که نیازهای نرم افزاری و مشکل پردازش داده ها با حجم بالا از جمله نیازهای اساسی سازمان است، ارایه راهکار در این حوزه را از مهمترین مباحث پیش روی سازمان متبوع دانست .
این نشست با توجه به شروع رویداد ایران ژئو جهت حل نیازهای سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح در سطح ملی با محوریت استان مرکزی روز شنبه 4تیرماه 1401برگزار گردید و در این نشست هم اندیشی اعضای هیات علمی دانشکده مهندسی علوم زمین به ارائه نظرات و پیشنهادات خود پرداختند.

مرکز نشر آثار دانشگاه صنعتی اراک از اولین کتاب تخصصی و کاربردی در خصوص بررسي انواع فشارسنجها و کاربرد آنها در صنايع مختلف که توسط دکتر ثاراله عباسی و مهندس سینا خرم پور و مهندس نیما خرم پور تالیف گردیدهاست رونمایی کرد.
کتاب"بررسي انواع فشارسنجها و کاربرد آنها در صنايع مختلف " براساس نیاز مباحث دانشگاهی و صنعتی و با رویکردی کاربردی نگاشته شدهاست. امروزه با گسترش روز افزون علم و فناوري و همچنين پيشرفت رو به رشد کشورهاي مختلف در صنايع پتروشيمي، پالايشگاهي، صنايع نفت وگاز و نيز توسعهي زمينههاي کاري مختلف، نياز به ابزارهاي اندازهگيري، از جمله فشارسنجها، روز به روز، در حال افزايش است. بازرسي و کنترلِ بسياري از شاخصهاي حياتي صنايع، با بهکارگيري انواع فشارسنجها، صورت ميگيرد و ميتواند سبب پيشگيري بههنگام از حوادث و آسيبهاي احتمالي گردد. همچنين، با توجه به بحرانهاي زيستمحيطي پيشِ رو، ميتوان با بهکاربردنِ درستِ اين ابزارها، به کاهش توليد آلايندهها و بهينهسازي طراحي و توليد محصولات توسط فرآيندهاي گوناگون، کمک شاياني نمود. کتاب حاضر در راستای رفع برخی از نیازهای موجود در این حوزه تالیف گردیدهاست. در اين کتاب، با توجه به نيازها و اهميت بهکارگيري فشارسنجها در صنايع مختلف، به بررسي ويژگيها، نحوهي عملکرد، شرايط و نوع کاربرد، محدوديتها و مزيتها، گسترهي فشار قابل اندازهگيري و سطح دقت اين ابزارها پرداخته خواهد شد. از ویژگی ها و برجستگیهای کتاب حاضر میتوان به بررسی جامع انواع روشهای اندازهگیری فشار، اعم از مکانیکی و الکتریکی در صنعت، آشنایی با نمونههای واقعیِ ابزارهای اندازهگیری فشار در صنعت، معرفی شرکتهای پیشرو در زمینهی ساخت و توزیع فشارسنجها ، ارائه فهرستی از سایتهای مرتبط با این شرکتها و همچنین بررسی کاربردها، استانداردها، لوازم جانبی، دستورالعملها و محیطهای مورد استفاده برای انواع فشارسنجها اشاره نمود.

برگزاری جلسه مشترک جمعی از همکاران دانشگاه صنعتی اراک با دکتر حیدری تفرشی مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان مرکزی و معاون صنایع کوچک ایشان در روز ۳۱ خرداد ۱۴۰۱. در این جلسه مقرر شد که دانشگاه در پروژه های عارضه یابی شرکتهای مستقر در شهرکها و نواحی صنعتی استان و نیز دوره های آموزشی موردنیاز مشارکت نماید.

نشست هم افزایی مدیرکل اداره استاندارد استان مرکزی و هیأت همراه با دانشگاهیان صنعتی اراک روز دوشنبه 30خرداد1401از ساعت 14تا 16 برپا شد.
در نشست هم افزایی ضمن بازدید کارشناسان ومدیران ارشد اداره کل استاندارد از آزمایشگاه های مختلف و آشنایی با فناوری های نوآورانه تولید شده توسط پژوهشگران دانشگاه صنعتی اراک، به تبادل نظر در حوزه های همکاری مشترک و چگونگی راه اندازی آزمایشگاه های مرجع با محوریت دانشگاه به گفتگو پرداختند.
دکتر گودرزی سرپرست دانشگاه ضمن خوش آمد گویی بیان داشت؛ دانشگاه صنعتی اراک همواره بعنوان مرجعی پایدار برای صنایع استان بوده و با این رویکرد به تجهیز آزمایشگاه های خود و تکمیل زنجیره ارزش استان پرداخته و برای این هدف برنامه ریزی نموده است.
وی با بیان این موضوع که بنده علمی و ستادی دانشگاه صنعتی اراک معتقد است که در استانمرکزی با توجه به تنوع محصولات و مراکز تولیدی تجهیزات بسیار ارزشمندی در اختیار صنایع همچنین دانشگاه ها خصوصا اداره کل استاندارد است این را باید بعنوان یک فرصت رقابت پذیری برجسته نمود.
وی بیان داشت در صورت هم افزایی بین این صنایع، دستگاه ها و راه اندازی آزمایشگاه مرکزی فی مابین می توانیم از خروج سرمایه های استان جلوگیری نموده و علاوه بر رشد اقتصادی به تولید دانش در سطوح بالا بپردازیم.
دکتر میرنظامی مدیرکل اداره استاندارد استان بیان داشت هدف از این نشست و بازدید آشنایی با ظرفیت های ناب دانشگاه صنعتی اراک در حوزه آزمایشگاهی بوده و برآنیم تا با محوریت دانشگاه های استان توان اقتصادی و علمی بر پایه تولید دانش بنیان را افزایش دهیم.
ایشان تاکید داشتند بر اساس نیاز استان بدنبال تحقق این هدف هستیم و اداره کل استاندارد در نظر دارد با هم افزایی بین همه دستگاه های اجرایی و دانشگاه ها مطابق ابلاغیه گام دوم انقلاب این ظرفیت را عینیت بخشد.
در پایان مقرر شد طرفین ضمن معرفی نمایندگان زمینه راه اندازی آزمایشگاه مرکز را بررسی و مراتب اداری آنرا جهت این هم افزایی با عقد تفاهم نامه همکاری بررسی و نهایی کنند.
رویدادها |
20خرداد |
روز صنایع دستی روز ملی فرش |
21 خرداد
|
ولادت حضرت امام رضا (ع) |
27خرداد |
روز تشکیل جهاد کشاورزی
|
1تیر |
روز تشکیل تبلیغات اسلامی روز اصناف |
7تیر |
روز قوه قضائیه شهادت دکتر بهشتی و 72 تن از یاران امام خمینی |
9تیر |
شهادت امام محمد تقی (ع) |