Behestan50x50.png

سامانه آموزشی بهستان

نخستین کتاب جامع در زمینه رادارهای نفوذی به زمین با همین عنوان (رادار نفوذی به زمین (GPR))روز چهارشنبه 22تیرماه رونمایی شد.

در این رونمایی دکتر رضا احمدی عضو علمی دانشکده مهندسی علوم زمین دانشگاه صنعتی اراک و مولف این کتاب با اشاره به لزوم  ورود دانشگاه ها در ترجمه، تالیف و چاپ کتب بروز و طرح مباحث جهانی برای درک بهتر از حرکت علمی جهان، هدف از تالیف این کتاب 400 صفحه ای را ورود به مباحث نوین در حوزه رادارهای نفوذی به زمین بعنوان یکی از روشهای نوین ژئوفیزیکی دانست.

ایشان بیان داشتند: رادارهای نفوذی با توجه به غیرمخرب بودن،دسترسی سریع و دقیق قادر به آشکارسازی انواع ناهمگنی‌های زیرسطحی و نیز آشکارسازی و شناسایی انواع اهداف مدفون در اعماق کم می‌باشد که با توجه به پهناوری و دور از دسترس بودن بخش های عظییمی از کشورمان نهادینه شدن این روش می تواند به کشف منابع زیرسطحی و مدیریت منابع بسیار کمک کند.

دکتر احمدی اضافه نمودند: GPR با استفاده از امواج رادیویی عموماً در محدوده فرکانس یک مگاهرتز تا بیش از یک گیگاهرتز، برای نقشه ­کردن ساختارها و ویژگی‌های اشیاء مدفون در زیر زمین (ساختارهای دست‌ساز بشر) و تغییرات در ویژگی‌های مواد درون محیط ­ها بکار می­رود.

وی بیان داشتند: این روش دارای طیف وسیعی از کاربردهاست و در بسیاری از زمینه‌های مهندسی ازجمله معدنکاری، ژئوتکنیک و شناسایی ساختار، تصویرکردن آب‌های زیرزمینی، باستان‌شناسی، امور جنایی، قضایی، قانونی و نظامی، برف و یخ و یخبندان­شناسی، تأسیسات و مسائل زیست‌محیطی کاربرد دارد.

این عضو علمی دانشکده علوم زمین اضافه نمودند؛ به ­دلیل نیاز بسیار زیاد به این روش برای حل مسائل مختلف در کشور و فقدان مرجع مناسب به زبان فارسی برای رفع نیاز کاربران و پژوهش­گران، کتاب حاضر تحت عنوان "رادار نفوذی به زمین (GPR)" تالیف شده است که مشتمل بر هفت فصل می­باشد.

دکتر احمدی در تشریح فصول کتاب براساس کاربرد بیان داشتند؛ فصل اول کتاب به بیان مقدمه و کلیاتی در مورد روش GPR، تعریف و تبیین مسائل GPR، فرضیات منظور شده در پژوش­های انجام شده پرداخته شده است که در فصل­های بعدی کتاب، حجم و نوع داده­ های مورد استفاده در بخش­های مختلف و ابزار کار پرداخته شده است.

وی با اشاره به مباحث فصل دوم و لزوم شناخت  تاریخچه کامل روش GPR در دوره‌های زمانی مختلف به کاربردها و فعالیت­های جاری و توسعه­ آینده این روش را پرداختند و در بیان فصل سوم کتاب به مهم‌ترین کاربردهاي روش GPR در زمینه‌های مختلف اشاره نمودند.

احمدی تاکید نمود؛ در این کتاب  برای درک بهتر خواننده و ملموس ­تر شدن موضوع، مثال­های متعدد عملی از بکارگیری GPR در زمینه­ های مختلف در پروژه­ های داخل و خارج کشور درج گردیده است که این کتاب را از دیگر کتب متمایز می کند و بر این اساس خواننده را برای درک بهتر مبانی نظري و فیزیکی روش GPR بطور جامع و کامل آماده می سازد تا در فصول بعدی خواننده تمام جزئیات را بطور ساده، شیوا و قابل فهم در مراجعه به این کتاب تجربه نماید.

وی تاکید نمود؛ سعی شده است تا مخاطب با آمادگی ذهنی و درک بهتری از این پدیده نوین  خصوصا در مورد آنتن­های GPR، روش­های برداشت GPR، انتخاب بهینه پارامترهای مختلف برداشت GPR، روش­های مختلف پردازش و فیلترسازی داده های GPRروبرو گردد.

این عضو علمی دانشگاه صنعتی اراک بیان داشت با توجه به متنوع بودن مباحث و پر کاربرد بودن این روش جهت توسعه کاربردهای روزافزون روش GPR و شناسایی همچنین استخراج پارامترها، نیاز به پژوهش بیشتر در زمینه پردازش داده‌های GPR به ­خوبی احساس می‌شود.

ایشان فرآیند شبیه ­سازی و مدلسازی پیشرو داده­های GPR ارائه شده در فصل پنجم را برای پاسخگویی به نیازهای پژوهشگران این حوزه کاملا کاربردی دانستند برای این منظور با استفاده از یک روش مدل‌سازی پیشرو مناسب و کارآمد از طریق بهبود الگوریتم‌های موجود، ابتدا پاسخ‌های سیستم GPR برای اهداف مختلف، شبیه‌سازی شده و سپس رفتار پاسخ‌های حاصل در حوزه مکانی، مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته است.

دکتر رضا احمدی در پایان اشاره کرد: از مهمترین مباحث مطرح شده در این کتاب می توان به  مبانی و کاربرد روش‌های شناخت الگو همانند تطبیق الگو، شبکه ­های عصبی مصنوعی و ماشین بردار پشتیبان در استخراج پارامترهای هندسی اشیاء مدفون در تصاویر GPR در فصل ششم اشاره نمود که برای این منظور برداشت صحرایی بر روی اهداف حقیقی از قبیل قنات، کانال، لوله‌های با جنس‌های مختلف و اسلب در مناطق شناخته شده، صورت گرفته و داده‌های برداشت شده، مورد استفاده قرار گرفته است تا مجموعه این دانش انباشته بصورت نهایی شده درفصل هفتم  در کنار معرفی دستگاه ­های بروز  و سیستم­های برداشت صحرایی داده­های GPR برای اهداف گوناگوناین امکان را می دهد تا کاربران این  با انواع سیستم­ها آشنا شده و بتوانند دستگاه مورد نیاز خود را متناسب با نوع کاربرد و هدف انتخاب نمایند.